Uluslararası Huawei Bilişim Yarışması’ndan Türk öğrenciler ödülle döndü
2019 yılından bu yana ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen ‘Huawei ICT Competition 2022-2023’ etkinliği tamamlandı. Dünyanın 74 ülke ve bölgesinde 2 bini aşkın üniversiteden 120 bini aşkın öğrencinin başvurduğu bilişim yarışmasında ülkemizi finalde temsil eden Gazi, MEF, TED ve Yalova Üniversitesi grupları ‘İnovasyon’, ‘Tech4All Onur Ödülü’ aldı. , ‘Bulut Bilişim’ ve ‘Bilgisayar Ağları’ kategorilerinde farklı ödüller kazanmayı başardı.
HUAWEI BİLİŞİM ALANINDA EĞİTİMİNİ ARTIRACAK
Gazi Üniversitesi öğrencileri Uğurhan Kutbay, Ali Gözüm, Onat Bulut ve Yasin Buğrahan Tapik ‘İnovasyon’ kategorisinde ikincilik ödülünü alırken, ‘İnovasyon’ kategorisinde Yalova Üniversitesi öğrencisi Zeynep Kucur, MEF Üniversitesi öğrencisi Arda Gökalp Batmaz ve TED Üniversitesi öğrencisi Deniz Özcan üçüncü oldu. Bulut Bilişim’ kategorisi. anladılar. ‘Bilgisayar Ağları’ kategorisinde ise Yalova Üniversitesi’nden Kumsal Arslan, Hilal Elif Keyifli ve Muhammed Emin Delice’den oluşan takım üçüncü oldu.
Huawei Kurumsal İş Kümesi Küresel İş Ortağı Geliştirme ve Satış Bölümü Lideri Xiao Haijun, değerlendirmesinde şunları söyledi: “Dijital yetenekler ve dijital beceriler, dijital ekonominin gelişiminin temeli olacaktır. Huawei, dünya çapında daha fazla okula BT eğitim kaynakları sağlamaya devam edecek. 2026 yılına kadar toplam 7.000 adet Huawei Bilişim Akademisi kurmayı ve her yıl 1 milyondan fazla öğrenciye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Bir diğer değerli hedef, daha dinamik ve kapsayıcı bir dijital dünya için öğrencilerin dijital okuryazarlığını ve yaratıcılığını büyük ölçüde geliştirmektir.”
UNESCO Eğitimden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Stefania Giannini ise şu sözleri verdi; “Bu Huawei yarışması, yalnızca öğrencilerin dijital becerilerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma için uygulanabilir çözümlerin geliştirilmesine de katkıda bulunuyor.”Giannini, UNESCO’nun Huawei’nin eğitim sektöründeki dijital yetenekleri artırma çabalarını tam olarak desteklediğini de sözlerine ekledi.
DÜNYANIN DİJİTALLEŞMESİNİ HIZLANDIRIN
Kapanış töreninde yaptığı konuşmada Huawei Stratejik Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Xiao Ran; “Huawei, önemli bir BT yetenek ekosistemi oluşturdu. Huawei, bilişim akademilerinin sayısını artırarak ve bu tür yarışmaları düzenleyerek bir anlamda dünyanın dijitalleşmesine de hız veriyor.”
Huawei Kurumsal İrtibat Departmanı Başkan Yardımcısı Vicky Zhang şunları söyledi; “Huawei, kadın BT uzmanlarını teşvik etmek ve BT endüstrisinde toplumsal cinsiyet eşitliğini ve sosyal içermeyi desteklemek için ‘Teknolojide Kadınlar Ödülleri’ni başlattı. Bu yılki yarışmada, küresel finale katılan kadın yarışmacıların oranı üç yıl öncesine göre %8 artarak %21’i aştı.”
Huawei’nin Seeds for the Future 2.0 girişiminin önemli bir projesi olan ‘Huawei ICT Yarışması’, üniversite öğrencilerinin bilişim alanında küresel ölçekte rekabet edebilmeleri ve birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için oluşturulmuş ortak bir platformdur. 2022 yılı sonuna kadar Huawei, Huawei bilişim akademileri kurmak için 2.200 üniversite ile iş birliği yaparak her yıl 200.000’den fazla öğrencinin eğitimine katkıda bulunuyor. 2015 yılında düzenlenen ilk yarışmadan bu yana, bu yarışmaya dünyanın 85 ülke ve bölgesinden 580.000’den fazla öğrenci katılmıştır.